zondag 19 juli 2009

Finland - St Petersburg

" Eindelijk" n updeet. Alhoewel jullie via de foto's al een hoop weten.

Rusland. Wat een land. Vanmiddag vrienden gemaakt met de russische verkeerspolitie (zat er aan te komen, reed al drie dagen aanhouvrij ;) ).

Maar eerst waar we gebleven waren: Finland

Bij de kamer met ingebouwde sauna. En de beren in het bos, die ik graag eens wilde zien. De avond dat me uitkwam deed de berenman geen berensafaris, maar de volgende avond kon wel. Mooi. Ontmoetingspunt: vanaf de e63 naar t oosten, vuotunkt, die weg 26 km volgen, tot de t-kruising, links 150m, rechts kuntijarvi 12km, bij t houten bord, 2 km naar links.. Nou kom ik in Nederland al af en toe te laat, geen wonder dat deze omschrijving ook voor enige vertraging zorgde.
Ik werd opgevangen door een grote stoere, edoch zwijgzame boswachterfin die me naar de observatieplek bracht (lees: kijkhut). Maar we konden nog niet t veldje oversteken, want er zat al een beer. Die wist natuurlijk wel de weg, en was wel op tijd.
Vlak achter de boswachter verscholen sloop ik naar de hut. Die beer moet wel stekeblind zijn, want ik had een mooi camouflageoranje jack aan. Hmm. Tot zover mijn 'in touch with nature' zijn. In de hut waren nog twee andere finnen, die geen engels spraken, maar gelukkig zorgden de beesten voor entertainment: 6 stuks kwamen er die avond langs, normaal zitten ze de hele avond op een of twee te wachten.. Om een uur of twaalf snachts vond ik t mooi geweest en heb een van de heren me naar mn motor laten escorteren (alleen was beregevaarlijk ;P ).

Ik logeerde die nacht in een heerlijke gastvrije plek: ten zuiden van Kuusamo.Ik had t adres uit de youthostel gids, en wat bleekna eerst vijf minuten engels tegen elkaar te hebben gesproken: eigenaar nederlands en zijn vrouw zuidkoreaans. Top. Omdatik snachts aan t berewaaien was geweest, mocht ik de volgende ochtend ontbijten wanneer t uitkwam. Ze hebben in finland speciale warmtekasten voor kleding. Soort koelkast maar dan omgekeerd met hete lucht: heerlijk je natte zooi inhangen en in een uurtje warm en droog. Zo zijn er op veel parkeerplaatsenn ook stekkerdozen. Had me af lopen vragen wat die daar nou deden, totdat ik een oude mercedes met stekker aan de voorkant zag. Geen elektrische auto's, nee, een 'box' in de motor, een soort dompelaar in t motorblok zodat je voordat je in alle kou wegmoet je auto op kan warmen. Dan start die tenminste. Elke 10 graden onder nul is een uur vantevoren aan t infuus heb ik geleerd.

Enfin zo, terug naar Kusaamo, halverwege de middag was ik eindelijk op pad richting zuiden. Even wat fototjes van n meer maken voor de kijkers thuis.. Maar wat zag ik door de zoeker: wat staat die achterband in een keer leeg. Dat kan toch niet in die 5 minten dattie hier staat.. En jawel hoor. Ik had in Noorwegen al ontdekt dat ik mn ringsleutel 24 vergeten was, dus no way dat ik dat achterwiel er zelf af kon halen.

Op een of ander voorzienend moment had ik wel net voor vertrek mn wegenwacht service naar europa uitgebreid, en aangezien alles in euri betaald wordt in Finland.. leek me dit nou een moment om gebruik van te maken.

Hoera voor t mobiel (reizen is niet meer wat t geweest is *grijns*), ik belde naar den haag, irriteerde me aan de juffrouw aan de telefoon ('als ik u toch net mijn gps coordinaten heb gegeven, weet u toch waar ik sta, en hoeft u toch niet nog eens tien minuten van mijn beltijd in google te gaan zoeken waar in Finland dat precies is')., maar ze activeerde wel de boel. "Kon wel even duren". Ik pakte een boek uit mn koffer, en ging aan het meer zitten. Best handig, pech krijgen op een picknickplaats. De finnen waren wat efficienter, want nadat zij een akkoord hadden vanuit nederland, belde een engels sprekende meneer mij op, ik las hem de noodinstructies van het hok van de reddingsbrigade op (zat ik met mn rug tegen), en hij wist precies waar ik was. Niet veel later stopte er een niet-engels sprekende maar erg handige afwb-er in een busje, die me met veel nijverheid weer op pad hielp. De goeie ziel heeft zelfs mn remvloeistof nog bijgevuld. Hoera. Plan werd wat bijgesteld, en ik reed gewoon wat minder verder zuid die dag. De dag daarna naar Valamo klooster, oud orthodox, en redelijk commercieel want je kon er ook blijven overnachten. Dat was de meest stille kamer in tijden, heb heerlijk geslapen . En een bootochtje over de finse meren gedaan. En een orthodoxe ochtendmis, een verhaal apart, je moet daar blijven staan. Gelukkig hoorde ik dat pas achteraf nadat ik al een uur gezellig tussen de ouwe bessen op t zijbankje had gezeten.

En toen.. richting St. Ptersburg. Eerst de russische grens nog over, en schrikverhalen gelezen over de tijdelijke vooertuig importellende verliep de hele grensprocedure erg vriendelijk. Zij sprak geen engels, ik geen russisch, dus we kwamen er goed uit. In een half uutje, drie kwartier de grens over. En over de grens kennis gmaakt met verkeersmores in Rusland, samengevat na een dag:'soms als idioten, soms als geriatrie?'. Begin het nu na een dag of vijf op de weg wat beter te begrijpen, maar rechts inhalen is geen probleem (nou is dat dat voor mij ook niet, ik pas me snel aan), stilstaan op de snelweg, 30 inde linkerbaans.. Soort spits in de Randstad. Het kan allemaal. Behalve als de GAI kijkt (wegpolitie). Dan mag er niks.

In St Petersburg ingecheckt in t Sokos, n lekker chill, bits 5 * hotel, want Koen kwam me hier opzoeken, dus een plaatsvervangend Amstel voor Yoko en John was wel gewenst. GaneSh heeft 5 dagen prima vertoefd tussen al t bovenmodaal(ladaal?)autogeweld.

St. Petersburg is een geweldige stad voor n stedentrip, genoeg dingen te doen en zeker in de zomer is het er goed passagieren. Hermitage bezocht, dat vond ik een geweldige ervaring, weliswaar lang in de rij om binnen te komen, maar met goed gezelschap is dat allemaal niet zo erg. Ik dacht van te voren dat het een btdt-tje zou worden maar eenmaal binnen word je zaal na zaal met meesterwerken overvallen. KWas na een paar uur helemaal op van zoveel heftigheid. Dat musuem mag bij mij in de rij van gogh-d'orsay-moma. Wat een aanrader.

Ook de rest van de stad is historisch rijk met veel monumenten, gebouwen enzovoort. Wat me opvalt is dat men overal foto's met zichzelf van maakt. Ik heb zelden zoveel mensen zich ergens voor, in, achter, op, onder zien laten vereeuwigen. Kbedoel .. leuk hoor, maar zo'n rembrandt of matisse wordt naar mijn mening er echt niet mooier op als jij er met je giechel voor staat. Maar och..

En dan al de te korte ponnies, te lange matten, te veel drank, te weinig stof in rokken en blousjes, te veel polyester in de pakken.
En dan wel t Kirov theater. Het was zomerfestival dus we hadden de mogelijkheid voor n opera, Madam Butterfly eenmalig, en dan zoveel kwaliteit voor een avond op het podium. Indrukwekkend. Veel contrast in een land, een stad. En dan ben ik nog niet eens in Moscow geweest.

Hakken: zo ongelooflijk hoog. En zonder problemen t hele middaguitje op plus 5 cm. Volgens Koen vergaapte iedereen zich suf aan mn lompe teva's, en ik zat me daarentegen de orthopedische implicaties van zoveel naadhakken te bedenken. 'Further research .. etc etc" .

Kortom: ik snap er nog niets van. Veel indrukken, en alles is anders dan het lijkt. Ik heb op mn iPhone een programmaatje gezet die er voor zorgde dat ik t cyrillisch alfabet leerde kennen, en ik probeer me nu te bekwamen in wat basaal russich. Pittig. En noodzaak, aangezien ik solo door siberie ga..

wordt zsm vervolgd!

2 reacties:

Op 20 juli 2009 20:38 , Blogger ellis zei...

Nah, begin je met een cliffhanger en er nooit-nie-meer-op-terugkomen, tsss....
Late updeet is je vergeven, andere deet veel belangrijker *grijns*
Leuk je foto's en track-me's te volgen! Heeft Ganesh nu identiteitscrisis als wannabee autootje met 4 banden?
Veel plezier richting Ballaton!
Hug

 
Op 20 juli 2009 21:22 , Blogger ellis zei...

correctie, Baikal.... ook meer, ook oostblok... euh, houdt 't mee op geloof ik....

 

Een reactie plaatsen

<< Startpagina